Υλικά

τι είναι ο πολυμερικός ‘βακελίτης’

Αν και ο όρος ‘βακελίτης’ είναι λανθασμένος, (δείτε ανάλογο άρθρο), ας δούμε όμως τι είναι το πολυμερικό πορτάκι στην κουζίνα.

Όταν μιλάμε για πολυμερικόυλικό, στην βιομηχανία επίπλων, μιλάμε για μια επικάλυψη από PVC ή PET που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πάνελ ή πορτών.

Υπάρχουν διάφορα πολυμερικά φύλλα, διαφορετικών τύπων. Αλλά το υλικό το πιο διαδομένο είναι το PVC, πάχους από 0,3 έως 0,9 χιλιοστά. Τα πολυμερικά φύλλα παράγονται είτε σε μονόχρωμες αποχρώσεις, είτε σε  απομιμήσεις ξύλου

Είναι διαφορετικά από τα πλαστικά προιόντα, γιατί τα πολυμερικά παραμορφώνονται και ‘σιδερώνονται’, ενώ τα θερμοπλαστικά γίνονται μεν ευέλικτα, αλλά δεν ‘σιδερώνονται’. Αυτό είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό για το οποίο και χρησιμοποιούνται σε τρισδιάστατες επικαλύψεις.

Για να παραχθεί ένα πορτάκι, χρειαζόμαστε την βάση από MDF (καθώς η επιφάνεια είναι ομαλότερη και πιο ομοιόμορφη από ότι η μοριοσανίδα, νοβοπάν). Στη συνέχεια περνιέται με κόλλα (συνήθως PUR ή βινυλίου) και τεντώνεται ένα φύλλο πολυμερούς. Το φύλλο στην συνέχεια συμπιέζεται σε μια πρέσα μεμβράνης που θερμαίνει και αποβάλει τον περίσσιο αέρα και έτσι επέρχεται η συγκόλληση του φύλλου. Στην συνέχεια προχωρεί και καθαρίζει το πορτάκι από τα μέρη που προεξέχουν.

Το PVC έχει μια αντίσταση μικρότερη στις γρατζουνιές από ότι το laminate (βακελίτης) και για αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιείται για πάγκους εργασίας, παρά μόνο για κάθετες επιφάνειες. Μπορεί να συγκριθεί (όταν μιλάμε για απομίμηση ξύλου) με ένα ξύλινο πορτάκι, ως προς τις γρατζουνιές και προσφέρει οικονομικότερη λύση. Σημειώστε ότι υπάρχει η δυνατότητα βαφής του με τα ίδια βερνίκια που βάφονται οι ξύλινες επιφάνειες.

Δεδομένου ότι το PVC εάν καεί , μπορεί να απελευθερώσει διοξίνη και ενώσεις του χλωρίου, χρησιμοποιούνται και φύλλα θερμοπλαστικά, όπως το PET που θεωρείται πιο οικολογικό.

Πηγή : http://it.wikipedia.org/wiki/Foglia_polimerica

 

Facebook Twitter Email

Leave a reply

Fields marked with * are required